Bu yazıdan bir tane daha yazmıştım iki yıl önce. Belki de daha fazladır bilemedim şimdi. Gönül isterdi ki Vasıflı Kadınlar hakkında bir yazı yazayım ama hala o küme boş gibi görünüyor. En azından yeterli çoğunluk sağlanamadı henüz.
Bu tabii dizi yapımcılarının bize reva gördüğü katmanlı ve planlı bir rezillik. Kimse de vasıflı insanları temsil edebilecek yapımlar koymuyor amk. Nereye baksan zengin koca arayan paranoyak ve/veya cahil karılar… O yüzden başlıyoruz:
- Kara Sevda – Zeynep
Star TV’ de Çarşamba günleri yayınlanan bir işkence var. Adı da Kara Sevda. O kadar rezil bir dizi ki nereden tutsan elinde kalıyor. Bu dizide Zeynep diye bir karakter var. Kötü adama aşık, iyi adamın kız kardeşi. Muhafazakar ve mazbut bir ailenin gözü yükseklerdeki kızı.”Emir, Emir” diye yılışmak ve adamın metresi olmak dışında hiçbir olayı yok bu kızın. O kadar vasıfsız.
2. Vatanım Sensin – Azize
Bu dizinin ne kadar tuttuğunun farkındayım ancak bana hiç sıcak gelmiyor. Zira ilk halini direkt olarak görmüş birisi olarak senaristine ve yapım ekibine zerre sempati duyamıyorum. Çok izlemedim ancak birkaç kere şans vermek istedim. Her ne zaman diziyi açsam bu Azize ağlamakta. Habire ağlıyor. Belki işgal vakti üç çocuk yetiştirmiş, boyun eğmemiş diyeceksiniz. Sürekli ayar verme derdinde. Bakıyorum internete acaba böyle düşünen bir tek ben miyim diye. Baştan ön yargılıyım ya hani. Yok arkadaş herkes aynı şeyi söylüyor. Sınıfta kaldı bu Azize.
3. Kalbimdeki Deniz – Deniz
Cumartesi günü Fox’ ta yayınlanan Kutsi’li iğrenç bir dizi bu. Burada Deniz diye bir karakter var. Zengin kocasıyla zengin zengin yaşayan saftirik bir insan. Kocası bunu başka bir kadın için terk eder, tüm para suyunu çeker kapıda kalırlar. Herkes bu Deniz’ e bir komplo düzenleme derdinde. Deniz hangi işe girse elinde kalıyor hep. Hiçbir şeyi beceremiyor, sürekli acıyor insanlar. Tamamen başarısız, yeteneksiz ve basiretsiz bir insan olarak Deniz de bu listede yerini alıyor.
4. Paramparça – Cansu
Bu dizi mükemmel başlayıp (Nurgül Yeşilçay vardı lan) bok gibi bitmeye yaklaşan bir dizi. Resmen adı gibi paramparça ettiler diziyi. Bu dizide Cansu diye bir karakter var. Eskiden herkes bayılırdı bu Cansu’ ya. Ancak tam bir atarlı, tripli vasıfsız kız örneğine dönüştürdüler son zamanlarda. Bir kapris, bir şımarıklıklar vesaire. Arkadaş oyuncakmış gibi bebek satın aldı lan Parkinsonlu haliyle… Annesi de “kızım mutlu işte o yüzden” falan diyor hala… Hakikatten izleyiciye ne vermeye çalışıyorlar bu karakter ile?
5. Anne – Zeynep
Bu diziye de öyle bir hevesle başladık ki anlatamam. Çok enteresandı konusu, oyuncular mükemmeldi falan. Ama arkadaş o Zeynep nedir ya? Sürekli bir mıymıy, sürekli bir pasiflik. Kızın esas annesi Şule, her ne kadar manyak olsa da daha baskın daha haklı gibi geliyor her seferinde. Halbuki bizim Zeynep’in hareketlerini onaylamamız gerekirmiş gibi geliyor. Ama bakıyorsun yok, yapamıyorsun. Nayn Zeynep, sen de olmadın. Ayrıca bir dip not: Eskien Vahide (Gördüm) Perçin’ in dizilerini iple çekerdim neden bilmem. Hep çok iyi bir oyuncu, mükemmel bir kadın olarak bildik. Ama kadının oynadığı diziler hep pert, fark ettiniz mi? Yok Adını Feriha Koydum’lar, yok Göç Zamanı, yok Annem (bir de öyle bir dizisi vardı)… Yıvış yıvış seviyesiz diziler hepsi… Bu kadını filmde oynatın o zaman görelim.
6. Umuda Kelepçe Vurulmaz – Perihan
Allahım ne olur bitsin diye beklediğim bir başka dizi. Burada da bu Perihan karısı, kaprisli, güç manyağı, başkalarının hayatına burun sokmaktan resmen zevk alan ve her şeyin kendi isteğince olmasını isteyen bir kıro. Yeter artık lan! Televizyona her bakışımızda aynı tipte uyuz insanları görmek zorunda mıyız? Listenin açık ara farkla en vasıfsız kadını.
7. Ölene Kadar – Beril
Bu dizi de yeni başladı. Birçok güzel yanı var aslında dizinin. Ancak bu Beril karısını ne zaman görsem ifrit olmaya ilk bölümden başladım. Pasif, mıymıntı, buldum akıllı bir gerizekalı. “Ay çok aşığım onunla evleneceğim, hayatımı adayacağım” diyor on dakika sonra “görmüşler babamı sen öldürmüşsün baay” diye basıp gidip başka bir herifle evleniyor. Vay anasını.
8. Babam ve Ailesi – Nilgün
Bittiği için çok sevindiğim bir dizi bu Babam ve Ailesi. Kadınlar, bir adam için bir ton entrikalar çeviriyor, sürekli kavga ediyor ve adam üstünde hak talep ediyorlardı. Esas kadın, başrol, kadın anam cinsi karakter olan Nilgün, Adana’ da adamdan yaptığı çocuklarla yaşıyor, halı dokuyor ve başka bir şey yapmıyor. Adam bu evi sürekli ziyaret ediyor. Bunlar bariz aşk yaşıyorlar. Kötü kadın ise tabii okumuş, İstanbul’lu başarılı bir iş kadını. Niye tek vasfı aynı adamdan evlilik dışı iki çocuk yapmış ve her ay evine adamı davet edip sofrasında baş köşeye oturtan kadın övülüyor ancak iyi bir aile geçindirdiğini sanan eğitimli ve elit bir kadın kötü oluyor? Düşünün biraz.
9. Bana Sevmeyi Anlat – Leyla
Seda Bakan, bebek sesiyle konuşup her seferinde iğrendiriyor beni. Sadece fragmanından biliyorum bunu ama yine vasıfsız genç kızın bütün olayların temelinde olduğu bir dizi. Daha ne denilebilir ki?
10. Bodrum Masalı – Yıldız
Bütün listeyi bu karakter için yaptım desem yeridir. İzlediğim bir dizi bu Bodrum Masalı. Güzel bir dizi bence. Yoklukta gideri var. Yıldız karakterini Şevval Sam oynuyor. Tabii gözleri fer fecir okuyan, fettan bir kadın gibi görünmesi karaktere hiç yardım etmiyor. Çünkü karakter oldukça pasif, sürekli kandırılmış, sürekli ezilmiş, hep yanlış kararlar vermiş ve vermeye devam eden bir karakter. Şevval Sam’a hiç yakışmıyor. Dizi başladığında Yıldız’ ın her şeyi ele alıp yola getirmesini bekledik, olmadı. Sonralarda olayların farkına varıp hayatına çeki düzen vermesini bekledik, o da olmadı. Faryalı ile aşkına sahip çıkmasını bekledik, yine olmadı. Hiçbir şey olmuyor bu Yıldız’la. Yıldız sadece pasif pasif duruyor. İnsan ister istemez kuduruyor…
Piyasada bize satılan dizilere bir de bu yandan bakmanızı istedim. Acaba sizi de irrite ediyor mu bunlar?